L'edifici

Esteve Marco, aprofitant la relació que Pere Domènech Roura havia establert amb la ciutat des que havia substituït el seu pare, Lluís Domènech i Montaner, en la direcció de les obres de l’Institut Pere Mata, li encarregà la construcció d’un edifici d’habitatges al solar situat a la confluència del raval de Santa Anna amb l’estret carrer del mateix nom.

Domènech aprofità la disposició en cantonada per singularitzar la façana de l’edifici dissenyant una curiosa tribuna caracteritzada pel maclatge de formes geomètriques, el cub i el cilindre. Mentre al primer pis la tribuna és cúbica, a les altres dues plantes és cilíndrica, però en la segona s’envolta d’un balcó amb llosa de perfil circular, que a la tercera passa a ser quadrangular. La solució emprada a la tribuna a nivell de planta principal és la mateixa que la de la tribuna del pavelló de l’antiga residència del sotsdirector i del mossèn de l’Institut Pere Mata, construït per Domènech Roura el mateix any 1926.

De la mateixa manera que aquella, es disposa just a la cantonada amb un gir de quaranta-cinc graus respecte l’eix de l’edifici, i repeteix un esquema compositiu molt similar, amb columnes clàssiques als vèrtexs que sostenen una original estructura de llindes. Tant la planta baixa com la tribuna del pis principal són de pedra, mentre que la resta dels paraments de les façanes són estucats.

Amb aquest edifici Pere Domènech donà una pas endavant en l’arquitectura reusenca apropant-se a les formes pròpies de l’arquitectura Art Déco. La decoració està determinada per la pròpia volumetria de l’edifici, amb el recurs abans esmentat de la combinació de les formes cúbiques i cilíndriques, l’ús de motllures i mènsules dels balcons, els òculs cecs del coronament i les columnes dòriques i pilastres encastades que apareixen als diversos nivells de la tribuna. Segons el projecte original conservat, la façana s’havia de completar amb elements decoratius en forma de pinacles i esferes de pedra, situats sobre la tribuna, cosa que emfatitzaria l’eix vertical de la façana del raval vista des del carrer de Santa Anna.

LA NOSTRA BOTIGA

L'actual establiment RICART es va fundar l'any 1970 encara que l'activitat comercial ja es desenvolupava anteriorment al carrer de Monterols. La seu del raval de Santa Anna...

Llegir més

SEGUEIX-NOS

Segueix el nostre perfil de Facebook per no perdre't les millors ofertes i les darreres novetats de Ricart Núvies.

Seguir-nos a 

DADES DE CONTACTE

C. Santa Anna, 23-25 - 43201 Reus

Tel. / Fax 977 771 343

info@ricartnuvies.com

Si ho prefereixes, també pots contactar-nos amb el formulari de contacte:

Accedir al formulari